Άγχος
Ο όρος άγχος (ή στρες) προέρχεται από το ρήμα άγχω, που στην στην αρχαία ελληνική γλώσσα σημαίνει σφίγγω ή πνίγω. Έτσι εξηγούνται πολλές από τις εκφράσεις που επιλέγουν συχνά οι άνθρωποι για να περιγράψουνε το άγχος τους…‘‘Νιώθω ένα βάρος στο στήθος μου σαν κάτι να με πιέζει’’, ‘‘Νιώθω ότι δε μπορώ να πάρω αναπνοή’’, ‘‘Η καρδιά μου σφίγγεται’’, ‘‘Το στομάχι μου δένεται κόμπος’’ και πολλές άλλες.
Μπορούμε να το δούμε θετικά;
Ακούγοντας τις παραπάνω περιγραφές, το άγχος φαντάζει σαν κάτι πολύ αρνητικό που πρέπει αμέσως να αποβάλλουμε για να καταφέρουμε να νιώσουμε καλά. Ξεχνάμε, όμως, ότι το άγχος είναι μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση του οργανισμού μας σε μια απειλή η σε μια απαιτητική κατάσταση που στόχο έχει να μας προστατεύσει. Έτσι, εάν βρεθούμε μπροστά σε κίνδυνο, το άγχος είναι αυτό που θα μεσολαβήσει και θα μας κάνει να τρέξουμε μακριά. Επίσης, το άγχος είναι αυτό που μας κινητοποιεί να προσπαθούμε περισσότερο και να εξελισσόμαστε.
Τί το προκαλεί;
Στην σημερινή εποχή πολλά είναι αυτά που μπορούν να μας προκαλέσουν άγχος. Οι απαιτήσεις της κοινωνίας είναι μεγαλύτερες, οι στόχοι που θέτουμε για τον εαυτό μας περισσότεροι, η ανάγκη μας να είμαστε αρεστοί και αποδεκτοί από τους άλλους έντονη, η οικονομική κατάσταση δυσχερής, ο ελεύθερος χρόνος μας περιορισμένος, οι προσωπικές σχέσεις μας δύσκολες.
Πώς αντιμετωπίζεται;
Το σίγουρο είναι ότι όσο περισσότερο ασχολούμαστε με το άγχος μας…τόσο περισσότερο αγχωνόμαστε! Ας μην προσπαθούμε λοιπόν να το εξαφανίσουμε, αφού είναι κάτι το φυσιολογικό, αλλά ας προσπαθήσουμε να ‘‘διαπραγματευτούμε’’ μαζί του, να το κατανοήσουμε και να το ελέγξουμε.
Να αποδεχόμαστε τα πράγματα που δε μπορούμε να αλλάξουμε και να δούμε ποια είναι εκείνα που θα μπορούσαμε να ελέγξουμε. Να βάλουμε προτεραιότητες και πρόγραμμα στη ζωή μας. Να προσπαθούμε να μην είμαστε απαισιόδοξοι, οι θετικές και αισιόδοξες σκέψεις βοηθάνε. Να παίρνουμε βαθιές αναπνοές και να εφαρμόζουμε τεχνικές χαλάρωσης. Να βρίσκουμε χρόνο για τον εαυτό μας και να κάνουμε πράγματα που μας αρέσουν. Η άσκηση και η επαφή με την φύση είναι επίσης σημαντικά.
Στις περιπτώσεις που το άγχος μας είναι χρόνιο και έχει γίνει πλέον τρόπος ζωής, ο φαύλος κύκλος σπάει δυσκολότερα. Απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια για να αλλάξουμε τον τρόπο που έχουμε μάθει να βλέπουμε και να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα. Στις περιπτώσεις αυτές θα ήταν ωφέλιμο να ζητήσουμε την βοήθεια κάποιου ειδικού, ψυχολόγου ή ψυχιάτρου, που θα μας βοηθήσει να υιοθετήσουμε έναν νέο τρόπο ζωής και αντίληψης πιο βοηθητικό.